Dags att skjuta varg...igen... | Gabbies

Gabbies

Annons

Dags att skjuta varg…igen…

1844169491

För någon vecka sedan blev det klart att återigen får det skjutas 20 vargar i början av 2011. Ni som följt min blogg ett tag vet att jag är helt emot denna jakt och att jag verkligen gillar vargar. Förra jakten var ett av huvudargumenten att många vargar är sjuka till följd av inavel och därför måste vargar skjutas av för att man senare ska kunna importera andra vargar. Det visade sig dock att inte en enda av de skjutna vargarna bar på någon sjukdom eller defekt till följd av inavel! Det verkar vara någon annanstans inaveln finns och inte hos vargstammarna! I år har jag hört om att de säger att jakten ökar förståelse bland människor till att man ska ta in vargar i Sverige. Problemet är dock att det finns många där ute som helt vill utrota vargen i Sverige, många av dessa är jägare med jaktlicens på varg. Hur ska det bland dessa människor kunna öka förståelsen? De är bara glada att de får skjuta vargen utan att straffas, fler vill de definitivt inte ha hit. Idag på radion hörde jag det dummaste någonsin! Jägarna i Dalarna kommer inte att skjuta någon varg vid jakten 2011. Det låter toppen så långt! Anledningen till att dom inte kommer att göra det är för att dom anser att dom har fått för liten kvot att skjuta, 5 st. Dom vill skjuta 25 st! I hela Sverige är vargstammen 200 vargar. Anledningen då till att dom vill skjuta så många är att vargstammarna i Dalarna dödar för mycket älg. Ursäkta vad sa dom?! Vargarnas naturliga föda är andra djur som lever i skogen, dvs bland annat älg. Och nu ska det klagas för att dom dödar dom? Ja det e klart då finns det ju inte så många kvar för de stackars jägarna att döda. Jägarna som kan gå till ICA och köpa kött över disk måste ju så klart kunna skjuta älg annars överlever dom ju inte. Eller vadå? Det klagas på vargen när det dödar sin naturliga föda, det klagas på vargen när de dödar boskap. Enda anledningen till att en varg går på boskap är att vi människor skjuter deras naturliga föda! De har överlevnadsinstinkt precis som vilket annat djur som helst.

Hur många jägare ska skickas ut 2011 för att skjuta 20 vargar? Förra året var det 11 000 (!) jägare mot 27 vargar som fick skjutas. Inte undra på att det blev skit av allting, det sköts för många vargar bland annat.Och jakten har egentligen redan startat fastän den inte ska starta förren 2011. Så fort beslutet kommer (om inte tidigare) beger sig jägarna ut för att spåra vargen, leta upp deras hem. När dagen då jakten börjar kommer står jägarna redo vid vargarnas platser och skjuter så fort dom visar sig. Och det ska kallas jakt?

Inte förren någon människa kan ge mig ett vettigt argument till att vargjakt ska tillåtas så kommer jag fortsätta kämpa emot den!

Visste ni förresten att fler människor skjuts och dödas av andra jägare än antal människor som skadas eller dödas av rovdjur? Vilket i mina ögon betyder att jägarna är våra farligaste rovdjur!

images

Kommentarer

Kommentera

 1. livia

  Lär dig om jakt och viltvård (vilket det är.. viltvård) och skaffa hållbara argument som inte är baserade på kännslor innan du skriver en massa. Jag håller med dig att vargar är underbart fina djur, men tyvärr så förstör dom mycket. Älgen dom dödar äter dem inte upp tex, (skadar äljstammen och dom dödar individer som jägarna valt att inte skjuta.. dvs genetiskt värdefulla) dom biter och hetsar ihjäl får.. inte bara ett får.. utan flera stycken på samma gång allt mellan 6-50 får per hage (en bonde fick ett 50-tal får ihjälbitna i sommar.) samma sak med renarna här uppe i norr,  vargen biter ihjäl dem och lämnar kropparna.. samerna förlorar ett 300 tal renar varje år.  (om det ens räcker)
  man skjuter inte djur för att det är kul, skulle inte jägarna gör det så skulle staten ordna det.. det gör man för att hålla djurstammarna nere (så att maten räcker till alla.. för mkt älg ett år så kan det bli brist på deras naturliga föda och vi kan förlora mer än hälften av våran älgstam osv) blir det för många djur så är risken också att de skadas i trafiken osv, man måste ta en examen för att få jaga, dvs det är en utbildning och man måste bli godkänd i flera prov.. jägare är inga sadister
  Den främsta regeln är att man inte ska utsätta djur för onödigt lidande, och att man ska ha respekt för allt som lever.
  sen är väll viltkött 100 gånger bättre och faktiskt EKOLOGISKT, djuren har levt ute och har fått vara i sin naturliga miljö och ägna sitt liv åt att leva som dom ska..
  köttet du köper på ica i disken är massproducerat, det är gödda köttboskap som levt mer än hälften av sina liv instängda (dom lever i 3 år)  och mer än hälften av djuren har utvecklat avvikande beteenden eftersom att dom är hindrade att utföra sina naturliga beteenden (djur hittar egna sätt att få utlopp för sånt dom är begränsde från att göra) pluss att transporten vid slakt och själva slakten är otroligt stressande för nötboskapen,
  fakta framför kännslor när det gäller argument, jag har snart Jägarlicens och jag har gått på en jordbrukskola, jag är altså legitimerad nötboskapsskötare,
  Jag förstår att informationen kan vara svår att ta till sig om man inte vet någonting om djurhantering eller jakt. främst för att man antgligen är djurälskare (vem är inte det lixom?) och bara vill se till allt som är fint och vackert.. och då är det lätt att kännslorna tar över. och det är egentligen ingenting som är fel med att känna så.
  Men eftersom att det du skrev berörde mig, och eftersom att jägare inte är sadister, (pluss att det är en blogg där du tillåter folk att komentera) – så kände jag att jag ville göra det helt enkelt.
  Jag har absolut ingenting emot dig. Jag inte känner dig, och med denna komentaren så menar jag inte på något sätt att vara elak emot dig. (ifall att du skulle ta väldigt illa upp) 

Annons
stats